Güncel Haberler

Zehirli guatr belirtilerine dikkat! İhmal etme

Uzman, tiroid bezinin boynun ön kısmında yer alan ve T3 ve T4 hormonlarını üreten vücuttaki en büyük endokrin organ olduğunu belirtiyor. Dr. Esra Tutal “toksik guatr”la ilgili açıklamalarda bulundu. Tiroid bezinin boynun ön kısmında yer alan, T3 ve T4 hormonlarını üreten vücuttaki en büyük endokrin organ olduğunu söyleyen Prof. Esra Tutal, “Tiroid hormonları doku büyümesi, beyin gelişimi, kalori harcaması ve oksijen tüketimi gibi hayati fonksiyonlarının yanı sıra kalp, karaciğer, böbrekler, iskelet kası ve cilt dokusuna da etki ediyor. Toksik guatr vücudun aşırı miktarda tiroid hormonuna maruz kalmasıdır. “Bu bazen tiroid bezinin aşırı tiroid hormonu sentezlemesinden, bazen de tiroidin iltihaplanmasından kaynaklanıyor” dedi.

“BU BELİRTİLERE DİKKAT EDİN”

Uzman, toksik guatrın belirtilerine dikkat çekiyor. Dr. Esra Tutal şu ​​bilgileri paylaştı:

“Toksik guatrın nedenine göre değişmekle birlikte normal beslenmeye rağmen çarpıntı, sinirlilik, kolay yorulma, ishal, aşırı terleme, ısıya dayanamama ve kilo kaybı gibi şikayetler gözlenebilmektedir. “Bazı hastalarda göz kaslarının hareketine bağlı olarak gözün büyümesi ve dışarı fırlaması gibi semptomların yanı sıra bacaklarda deride kızarıklık ve kalınlaşma gibi belirtiler de görülüyor.”

“İLAÇ TEDAVİSİ UYGULANABİLİR”

DOKTORLA KONUŞUN

Uzman, hastalığın tanısının muayene sonrasında yapılacak kan testleri ile başlayacağını vurguluyor. Esra Tutal, “Kanda T3, T4, TSH gibi tiroid hormonları ve bazı tiroid antikor değerlerine bakılıyor. Ayrıca ultrason ve sintigrafi de tanıda kullanılan görüntüleme yöntemleridir.

Toksik guatr tedavisinde günümüzde kullanılan üç yöntem vardır: Birincisi ilaç tedavisi, ikincisi ameliyat ve üçüncüsü ise halk arasında atom tedavisi olarak bilinen radyoaktif iyot tedavisidir. “Hangi hastaya hangi tedavinin uygulanacağına hastalığın nedeni, şiddeti ve buna bağlı diğer sorunlar dikkate alınarak karar veriliyor.”

İHA

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu