Güncel Haberler

Artvin’de başlayan tehlike Karadeniz’den sonra tüm Türkiye’ye yayılıyor

İlk olarak 2018 yılında Artvin’de tespit edilen kahverengi kokarca, Karadeniz Bölgesi’nde hızla yayılmaya devam ediyor. Türk tarımsal üretimini tehdit eden bu zararlı böcek, meyve ağaçları, sebzeler ve diğer tarım ürünlerine ciddi zararlar veriyor.


Ekonomik ve ekolojik tehdit

Uzmanlar, kahverengi kokarcanın tarım ürünlerinin kalitesinin düşmesine ve ciddi ekonomik kayıplara neden olabileceği konusunda uyarıyor. Böceğin yayılması özellikle fındık, elma, armut, şeftali ve domates gibi ürün üreticileri arasında büyük endişe yaratıyor. Gürcistan’dan Türkiye’ye geldiği düşünülen kahverengi kokarcanın dağıtım sınırı olmadığı için bugün Doğu Karadeniz’de sorun gibi görünse de yakın gelecekte Türkiye genelinde sorun haline gelmesi bekleniyor. önümüzdeki 5 yıl.

Konuyla ilgili konuşan Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Entomoloji ve Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Bu zararlı türün özellikle Kemalpaşa bölgesinde varlığı tespit edilerek Tarım ve Orman Bakanlığı’na bildirildi.

2020 yılında salgının ortaya çıkmasıyla böceğin yayılmasının hızlandığını kaydeden Göktürk, şöyle konuştu: “2019 yılında Artvin’de sorun haline gelen kahverengi kokarca, 2022 yılı itibarıyla Trabzon bölgesine de sıçramıştı. 2024 yılında ise yaygın bir böcek haline geldi. Kahverengi sansar, çok sayıda konakçıya sahip olan ve özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde fındık üretimi yapılan monokültür alanlarda bitkilerin özsuyunu emerek zarar veren zararlı bir böcektir. Önümüzdeki yıllarda özellikle sonbaharda insanlar bu zararlı böceği evlerinde göreceği için böcek daha da belirginleşecek. Ancak önümüzdeki 1-2 yıl içerisinde fındık bahçelerinde, kivi bahçelerinde bu böceğin zararı daha da belirginleşecek. Artvin’de ise 2019 yılında büyük bir ekonomik sorun haline gelecek. Türkiye’de sorun olan kahverengi sansar, daha sonraki yıllarda diğer illerde de sorun haline geldi. Bu durum böceğin sadece Doğu Karadeniz bölgesi ile sınırlı kalacağı anlamına gelmemektedir. Böceğin yayılış coğrafyası değerlendirildiğinde Türkiye’nin her iklim ve rakımında yaşama kabiliyetine sahip olduğu görülmektedir. Bugün Marmara bölgesine ulaştı. Önümüzdeki 5 yıl içinde bu böceğin Ege Bölgesi’ne, İç Anadolu’ya ve hatta Antalya ve Akdeniz Bölgesi’ne kadar ulaşması muhtemeldir. “Önemli çünkü 300’den fazla türün özsuyunu emerek ekonomik zarara yol açıyor” dedi.


“Önlem alınmazsa bugün fındık bahçeleri, yarın ise kayısı ve kiraz bahçeleri bu böcekten zarar görecek.”

Göktürk, “Bu böceğin Doğu Karadeniz’de fındığa verdiği zarar önümüzdeki yıllarda artacağı gibi, İç Anadolu’daki kayısı, kiraz ve narenciye bahçelerine de zarar vermesi muhtemel” dedi. açıklamalarına devam ediyor. şöyle:

“Bu böcekle mücadele kapsamında tarım ve orman ilçe müdürlüklerinde aktif çalışma başlatıldı. Şu anda asılı feromon tuzakları kullanılarak böceklerin yakalanması ön plana çıktı. Ancak özellikle böceklerin yakalanması önemli. Kışlık barınaklardan ilk olarak çıkanlar ve yapay kışlaklar oluşturularak bu böceklerin cezbedilmesi Şu ana kadar böcekle mücadele konusunda dünyanın birçok ülkesinde çalışmalar yürütülmektedir. Ancak zararın boyutu oldukça yüksektir. 2018 yılında fındıkta tüccarlar Gürcistan’ın Anakliya fındık bahçelerinde fındıklarını satamaz hale geldiler ve Amerika’da artık para etmez hale geldiler. Oluşan zararın ardından mısırın değeri düştü, mısır yağı üretimi azaldı. Sorunlu bir böcek türüyle ilgili, Türkiye’deki yayılımının önemine bir an önce değinilmesinin ve önümüzdeki yıllarda Karadeniz bölgesinde de seferberlik niyetiyle mücadeleye başlanmasının şart olduğunu söylüyorum. Bu da bölgede fındık sorununa yol açacaktır. İç Anadolu bölgesine taşınması Malatya kayısı ve kiraz üretimini ve sebzeden geçinenlerin ekonomik değerini azaltacaktır. Akdeniz bölgesine geçtiğinde oradaki bitkilere zarar verir. “Yayılımında sınır olmayan bu tehlikeli böcek bugün Artvin ve Trabzon’un sorunu iken yarın tüm Türkiye’nin sorunu haline gelecektir.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu